В Україні збільшать страхові виплати по «автоцивілці», розширять застосування європротоколу тощо.

25 червня 2024 788

Розмір страхових відшкодувань зростатиме, починаючи з 2025 року.


Від небезпеки на дорогах не застрахований ніхто, навіть самий обережний водій, оскільки дорожня обстановка залежить не лише від вас особисто. Тому тема страхових виплат у разі завжди неочікуваного потрапляння в неприємну пригоду на дорозі вкрай важлива і стосується кожного водія. І обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів («автоцивілки») по визначенню – обов’язкове. Чинний Закон України Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів був прийнятий майже 20 років тому і потребував оновлення. Також усім зрозуміло, що реформа автострахування неминуча, оскільки законодавство України має бути гармонізованим з європейськими нормами права.

Нещодавно підписаний президентом новий закон, якщо стисло, поступово збільшить розміри страхових сум (максимальних розмірів страхової виплати) до рівня встановлених у країнах Європейського Союзу, а також гарантує швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим особам за страховиків-банкрутів (60 днів).

 

Про страхування якого транспорту йдеться у новому законі?

Про транспортні засоби автовласників* таких категорій:

  • автомобілі,
  • мотоцикли (у тому числі моторолери та мотоколяски),
  • мопеди,
  • причепи до автомобілів
  • та інші транспортні засоби, призначені для перевезення пасажирів, вантажу, багажу, пошти та/або обладнані спеціальним устаткуванням/обладнанням, за умови внесення відомостей про такі транспортні засоби до Єдиного державного реєстру транспортних засобів, передбаченого Законом України «Про дорожній рух».

! Зауважимо: законодавчі новації, згідно з перехідними положеннями до Закону України №3720-IX «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», набувають чинності з 1 січня 2025 року. При цьому на виплати  у розмірі 1 млн грн на одного потерпілого у ДТП можуть розраховувати лише ті автовласники, які укладуть договір «автоцивілки» з 1 січня 2025 року. Про це заявив начальник юридичного управління МТСБУ Роман Роменський.


Нові умови страхування автомобілей передбачають:

  • Поступове, на протязі двох років, підвищення страхових сум (максимальних розмірів страхової виплати) до рівня встановлених у країнах Європейського Союзу;
  • Забезпечення швидких гарантійних виплат потерпілим особам за збанкрутілих страховиків у термін до 90 днів до введення в дію закону;

Запровадження прямого врегулювання у всіх випадках ДТП, коли шкода завдана лише транспортному засобу, – це дозволить потерпілій особі звертатись за страховою виплатою до свого страховика, навіть якщо винуватець ДТП не був застрахований.

Розширене застосування європротоколу тобто оформлення заяви про страхове відшкодування при ДТП без участі поліції.

Ліміти встановлених новим законом страхових сум, порівняно із наразі діючими:

  • за одну потерпілу фізичну особу - у розмірі, еквівалентному не менше 1,3 млн євро - за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих осіб та у розмірі, еквівалентному не менше 6,45 млн євро на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб; наразі у діючому законі відшкодування становить 100 тисяч грн на одного потерпілого;
  • за один страховий випадок шкоди майна потерпілим особам - не менше 1,3 млн євро; а у нині діючому законі відповідна страхова виплата становить 50 тисяч грн на одного потерпілого.

Розміри страхових сум збільшаться не одразу, а будуть зростати поступово.

Із моменту введення в дію цього закону – «під ялинку» 1 січня 2025 року, страхові виплати складатимуть 500 тис. грн за одну потерпілу особу та 5 млн грн за один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб. А за шкоду, заподіяну майну потерпілих осіб, починаючи з дня введення в дію нових норм закону, – буде вже 250 тис. грн на одну потерпілу особу та 1,25 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

Національний банк України кожні три роки здійснюватиме перерахунок розмірів страхових сум за внутрішніми договорами страхування відповідно до індексу споживчих цін. Також Нацбанк повинен буде кожні п’ять років, починаючи з року введення законодавчих змін, перераховувати розміри страхових сум за внутрішніми договорами страхування відповідно до процентної зміни Гармонізованого індексу споживчих цін Європейського Союзу за відповідний період.

Далі, за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих осіб, буде сплачуватися:

З 1 січня 2026 року, але не раніше 1 січня року, наступного після року припинення чи скасування воєнного стану в Україні, – 1 млн грн на одну потерпілу особу та 20 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

З 1 січня року, наступного після року вступу України до Європейського Союзу, – 10 млн грн на одну потерпілу особу та 50 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

З 1 січня другого року після року вступу України до ЄС – 20 млн грн на одного потерпілого та 100 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

З 1 січня третього року після року вступу України до ЄС – 32 млн грн на одну потерпілу особу та 160 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

Упродовж чотирьох років після року вступу України до Європейського Союзу страхові суми ще раз збільшать:

за шкоду, завдану життю та здоров’ю потерпілих осіб, до не менше ніж 52 млн грн на одну потерпілу фізичну особу та 258 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб,

за шкоду, завдану майну потерпілих осіб, — до не менше ніж 52 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих.


Серед нововведень закону

  • Запровадження вільного ціноутворення договорів страхування, тобто страхові компанії отримують право самостійно встановлювати ціни за відповідним страховим продуктом й індивідуально для кожного клієнта.
  • Скасування франшизи в договорах ОСЦПВ.
  • Скасовується ліміт страхового відшкодування за європротоколом, який на сьогодні становить 80 тис. грн. Тепер він визначатиметься в межах страхової суми, якщо Нацбанк України не встановить максимальних розмірів виплати.
  • Укртрансбезпека отримає право перевіряти наявність «автоцивілки» під час здійснення державного нагляду (контролю).
  • Документ розширює можливість перевірки наявності поліса ОСЦПВ, зокрема Національною поліцією у випадках нагляду за дорожнім, Державною прикордонною службою України в місцях здійснення прикордонного контролю незалежно від приналежності та місця реєстрації транспортного засобу.
  • Без страхового сертифікату «Зелена картка» або внутрішньої «автоцивілки» при перетині кордону пропуск посадовими особами Державної прикордонної служби України такого транспортного засобу на територію України не здійснюється.


Окрім іншого, законом запроваджується 50% знижка на один поліс автоцивілки (на один транспортний засіб) для пільгової категорії громадян. Знижка стосується автовласників транспортних засобів з робочим об’єм двигуна до 2500 сантиметрів кубічних або потужністю електродвигуна до 100 кіловат, якщо застрахована особа є:

  • громадянином України – учасником бойових дій, постраждалим учасником Революції Гідності, учасником війни, особою з інвалідністю ІІ групи, особою, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеною до I або II категорії, пенсіонером, - за умови керування таким транспортним засобом виключно страхувальником або особою, яка також належить до категорій, визначених цією частиною, та використання транспортного засобу без мети надання платних послуг з перевезення пасажирів та/або вантажу;
  • громадянином України – особою з інвалідністю І групи, – за умови керування таким транспортним засобом виключно страхувальником або іншою особою за присутності страхувальника, або особою, яка також належить до категорій, визначених цією частиною, та використання транспортного засобу без мети надання платних послуг з перевезення пасажирів та/або вантажу.

Новації для страхових компаній

Законом запроваджується пряме врегулювання збитків для всіх страхових компаній, що здійснюють ОСЦПВ.

Нарахування страхової виплати здійснюватиметься без урахування зношеності автомобіля. Також страхові компанії стимулюватимуть клієнтів до проведення виплат одразу на СТО.

Згідно з новим законом, страховик зобов’язаний надати три варіанти СТО в межах 150 км від місця проживання потерпілого. Якщо ТЗ «за гарантією», то на вимогу потерпілого має бути визначено авторизований сервісний центр відповідного виробника. У разі відмови потерпілої особи від здійснення оплати на СТО, таку виплату здійснює страховик або МТСБУ на банківський (платіжний) рахунок потерпілої особи.

----------------------

*Автовласник, згідно закону – власник наземного транспортного засобу – особа, яка є власником відповідно до закону або законним володільцем (користувачем) наземного транспортного засобу на підставі права власності, права господарського відання, оперативного управління, договору оренди або на інших законних підставах

Коментарі •
user-photo
Завантаження