В Україні запроваджують «електронні штрафи» ПДР. Водії-порушники можуть отримати цифровий документ чи паперовий.

25 липня 2024 601

Про революційне оновлення процесу документації протоколів для фіксації порушень ПДР оголосили в МВС. Очікується, що це нововведення збільшить продуктивність правоохоронних органів і сприятиме безпеці на дорогах країни. Однією з ключових переваг є спрощення обміну даними між державними структурами та зменшення впливу людського фактора, що може знизити корупційні ризики.


Запровадження електронних протоколів для фіксації порушень ПДР стане складовою частиною більш масштабної програми модернізації системи контролю за дотриманням безпеки на дорогах в Україні, вважають силовики. За повідомленням пресслужби МВС, цифрові документи будуть використовуватися одночасно з паперовими версіями.

 

Для водіїв-порушників модернізація та вдосконалення процедури виписування штрафів означає, що для них працівники поліції відтепер матимуть змогу друкувати протоколи фіксації порушень ПДР на місці за допомогою портативних пристроїв. 

Процедура така. Поліцейський роздруковує електронний протокол на спеціальному пристрої у двох примірниках. Один з примірників під розписку вручається водію-порушнику. Тим часом другий примірник залишається в поліцейського та в подальшому надсилається на розгляд до суду разом з іншими матеріалами справи

У МВС впевнені, що завдяки запровадженню електронних протоколів у сфері  дорожнього руху буде гарантована відсутність людського (корупційного) фактора та має покращитися:

- автоматизація робочих процесів;

- своєчасність надсилання матеріалів до суду;

- автоматична перевірка за наявними інформаційними базами особи та транспортного засобу на предмет перебування їх в розшуку, повторності порушення, дійсності посвідчення водія тощо;

- спрощення обміну даними між державними структурами ( можливість автоматичної перевірки даних водія та його транспортного засобу, зокрема на предмет розшуку, повторюваності порушень і дійсності водійських прав).


Хоча обидва типу оформлення штрафів мають однакову, відповідно до законодавства, юридичну силу, існує різниця між електронними протоколами перед паперовими для оштрафованих:

-  інформація про особу та транспортний засіб до електронного протоколу може завантажуватися через застосунок «Дія»;

-  протокол автоматично відправляється в поліцейські бази та до суду одразу після оформлення;

-  покращення якості складання адміністративних матеріалів, оскільки виключається фактор нерозбірливого почерку.

Коментарі •
user-photo
Завантаження