Вчити ПДР почнуть з дитячого садочка

10 may 2023 954

Вчити переходити дорогу та інші ПДР почнуть змалечку - з дитячого садочка.


Правила дорожнього руху можуть стати обов'язковим окремим предметом у школах та вивчатимуть навіть у дошкільних закладах України. Парламентарям рекомендував прийняти за основу відповідний законопроект «Комітет з питань освіти, науки та інновацій» 13 березня 2023 року.


Завдяки цим систематичним навчальним заходам в Україні планують підвищити безпеку дорожнього руху.

Ясно, що цивілізацію важко уявити без автомобілів. Саме тому правила безпеки дорожнього руху - це основа основ безпечного пересування дорогами, збереження життя свого та оточуючих. Відповідно, усвідомлення всіма учасниками дорожнього руху того, як уникати дорожньо-транспортних пригод, має суперважливе значення у сучасному світі.


При цьому особливо шокують страшні цифри щодо травмування та загибелі дітей і молоді на дорогах. Варто замислитися. За даними ВООЗ, саме ДТП є головною причиною смерті людей віком від чотирьох до 29-ти років. Ось саме це і стало мотивацією для появи законопроекту про введення нового навчального предмету у школах.


Вихід із ситуації законотворці пропонують простий. Діти повинні вивчати правила дорожнього руху з якомога раннього віку і обов’язково на окремих шкільних уроках.


Тобто, вивчення ПДР пропонується запровадити шляхом доповнення шкільної програми нормою щодо обов’язковості набуття дітьми знань з безпечного дорожнього руху.


Але це ще не все. Оскільки діти беруть приклад зі своїх батьків, законопроектом передбачено залучити до вивчення правил дорожнього руху і батьків. Автори документу наголошують, що саме батьки частенько порушують правила дорожнього руху в присутності дітей, тому такою своєю поведінкою спонукають їх до подібних порушень.


Члени освітнього комітету ВР рекомендували прийняти цей законопроект за основу та доручити підготувати його до другого читання.


Ви здивуєтесь, але у стандартній шкільній програмі і зараз передбачено вивчення правил дорожнього руху. Не можна стверджувати, що ПДР не вивчаються в українських школах. Але ж вивчають лише ази та лише з позиції пішохода чи велосипедиста. При цьому перевірки знань правил дорожнього руху в школах немає - наразі в школярів немає жодних іспитів з основ ПДР.


Новий законопроект пропонує додатково вивчати ПДР в школах та дитсадках. Наразі оговорено, що «правила дорожнього руху» - можуть вивчатися як окремий предмет, також вивчення їх можуть розподіляти по вже існуючим шкільним дисциплінам.

Comments •
user-photo
Loading