Зміни у роботі сервісних центрів МВС

03 may 2023 2548

Водійські посвідчення зможуть отримати не всі. Міністр МВС анонсував кардинальні зміни при наданні найпопулярнішої послуги сервісних центрів МВС.

Всі новації законодавців по забезпеченню безпечного водіння на дорогах розбиваються об корупційну схему, що дозволяє “підстраховуватися при здачі іспитів”, чи, кажучи без евфемізмів, - купувати водійські посвідчення.

Отже, стосовно того, як створити ситуацію, щоб правила ПДР знали напам'ять усі випускники автошкіл, а не йшли манівцями злочинних схем з підкупу працівників сервісних центрів, створюючи згодом аварійні ситуації на дорогах, висловився очільник Міністерства Внутрішніх Справ Ігор Клименко у розлогому інтерв'ю інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна".

Скорочено про новації.

Голова МВС, зокрема анонсував, що на сервісні центри чекають революційні зміни з прозорими іспитами на водійські "права":

«На сьогоднішній день назріло питання, яке стосується практично кожного громадянина Україні - чистота і прозорість здачі теоретичних і практичних іспитів з керування автотранспортом. Ми хочемо мінімізувати отримання посвідчення водія без відповідного навчання і без відповідної чистої здачі цих іспитів».

Старт запланованих змін, як повідомив Ігор Кліменко, - з липня цього року, часові рамки - з пів року. Він зауважив: “Ми в цей амбітний проєкт віримо. У нас є чіткий план і графік, по якому йдемо. У деяких випадках нам потрібно буде внести зміни в законодавство. Думаю, що десь за пів року зможемо разом з Верховною Радою провести наші законодавчі ініціативи».

Зміни торкнуться не лише якості, а й кількості сервісних центрів МВС, чисельність яких вирішено скоротити втричі після аудиту їх роботи. Замість нинішніх 148-ми, в Україні після оголошеної оптимізації залишиться лише 55 таких пунктів. Зекономлені кошти підуть на закупівлю 70 обладнаних автівок, де складатимуть іспити “без дурнів”, по-чесному.

А ось під цими словами пана міністра МВС більшість старанних учнів автошкіл підписалося би просто зараз: «Хочемо, щоб наші послуги були достатньо якісними і прозорими, щоб кожен громадянин міг мати прозору систему оскарження дій працівників сервісних центрів МВС, у том числі тих, хто проводить теоретичні та практичні іспити».


Яка готується основа для революційних змін?

По-перше, це технічне оснащення приміщень, де складатимуть “теорію”. Для цього чиновники МВС запланували наступне. “Класи, де будуть здаватися теоретичні іспити, обладнаємо до кінця цього року відповідними камерами, які унеможливлять існування так званих "сліпих зон", де може знаходитися інша особа і надавати "інші сервіси і консультації".

По-друге, сучасні камери відслідковуватимуть кожного екзаменуємого, який прийде здавати іспити. Для цього буде задіяна технологія ідентифікації обличчя.

Міністр, по-третє, знову повернувся жваво обговорюваної і, на думку багатьох, спірної для нашої ментальності схеми здачі іспитів, яка існує за кордоном: “Хочемо дати кожному громадянину можливість самостійно опановувати теорію ПДР або з репетитором, тобто не обов'язково буде ходити до автошколи».

У будь-якому разі, наразі чітко зрозуміло одне, на чому акцентує увагу Ігор Кліменко: “Головне – прозорість здачі іспитів».

Ініціатива щодо людей з інвалідністю, як бачимо з інтерв'ю, МВС-никами теж врахована - «готові мобільними сервісними центрами МВС виїжджати в той чи інший населений пункт».

А здача практичного іспиту на отримання водійського посвідчення скоро буде схожа на шоу формату “під склом”. Ось дослівна цитата міністра МВС: «До кінця цього року плануємо обладнати близько 150 автомобілів камерами на 360 градусів, які зможуть показувати весь салон, - щоб бачити учня, інструктора, планшет, можливі порушення і підказки. Ці машини будуть обладнані трекерами, які будуть визначати маршрут руху, також буде повний аудіозапис з салону автомобіля».


Побачимо, чи бізнес з продажів посвідчення водія кане у Літу. Як наголошує міністр МВС, позицію щодо мінімізації можливості будь-яких корупційних ризиків стосовно надання послуг МВС підтримало керівництво держави.

Віра в те, що корупцію можна викорінити або звести до мінімуму, тримається на технічній можливості «переводу послуги у цифру». Міністр тут має на увазі мінімізацію контакту працівників сервісних центрів МВС з громадянами. А ще - контроль за здачею цих іспитів. Для цього в МВС вже створюють навіть відповідний моніторинговий підрозділ, який буде займатися перевіркою корупційних фактів. Цей підрозділ має, за задумом, моніторити інформацію у соцмережах і месенджерах, де скаржаться на МВС. Так що чекаємо на появу відповідного чат-бота, якому будуть плакатися у жилетку на хабарників у МВС. Цікаво, чи буде він збирати песональні дані скаржників, і як проходитиме перевірка скарг.

Але це ще не все. За словами міністра МВС, весь персонал сервісних центрів МВС пройде перевірку на благонадійність. За яким критерієм відбуватиметься така свого роду аттестація на чесність, невідомо. Ясно одне: залишаться ті робітники, на яких немає скарг. При цьому, як вже відомо, також “полетять голови” керівників деяких сервісних центрів МВС.


Знищити корупцію при отриманні водійських посвідчень Ігор Кліменко планує до кінця року.

Заплановані ще такі новації:

— З початку осені весь процес купівлі-продажу автомобілів перевести у цифровий варіант – в Дію. «Потрібні будуть тільки продавець-покупець і два смартфони у них».

— «Ліквідуємо обов'язкову технічну експертизу - людям не потрібно буде стояти в чергах, давати можливі хабарі – технічна експертиза залишиться тільки при першій реєстрації автомобіля і по бажанню покупця автомобіля, який захоче перевірити технічний стан авто».

— У червні - реєстрація авто автосалонами. «Людина приходить в автосалон, купує автомобіль і отримує там свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу і номерний знак. Тобто, у сервісний центр МВС громадянину не потрібно буде приїжджати».

— Відміняються транзитні номерні знаки (яких видавалося в рік приблизно півтора мільйони). «Транзитний номер може бути виданий тільки у випадку, якщо громадянин сам захоче проїхатися на транзитному номері, наприклад, з Києва до Ужгорода, і там вже зареєструвати автомобіль».

— У серпні - онлайн-купівля номерних знаків. «Кожен громадянин зможе перевірити, які знаки є в наявності, забронювати їх онлайн на 10 діб і придбати у зручний час».

Comments •
user-photo
Loading