Самопідготовка до іспиту з Правил дорожнього руху

14 червня 2023 2493

До найскладнішого для майбутніх водіїв іспиту з Правил дорожнього руху дозволять готуватися самотужки.


Прозорі іспити: багато камер проти щедрих хабарів.

Не встигли кілька днів тому відкрити неприємну статистику пілотного проєкту МВС щодо прозорих іспитів у кількох* великих містах України, яка виявила, що на чотирьох претендентів здає “теорію” на “права” без хабарів лише один майбутній водій, як депутати проголосували у першому читанні закон №7354, який дозволяє готуватися до теорії водіння автомобіля самотужки. Логіка певне, така: вивчити Правила дорожнього руху комусь краще вдається вдома, а комусь — в автошколі.

З практичним іспитом справи не набагато кращі — це розкривають цифри, надані МВС. Після встановлення додаткових нових камер у сервісних центрах успішно склали теоретичний іспит з першого разу 23% майбутніх водіїв, а успішність складання практичного іспиту тими, хто здавав їх вперше, становила 36%, тобто — з трьох претендентів водієм ставав один.


Які зміни у законах запропоновано (виділене жирним шрифтом - додано, видалене - закреслено).

Закон України "Про дорожній рух". Стаття 15. Основні положення щодо допуску до керування транспортними засобами.

Кожний громадянин, який досяг визначеного цим Законом віку, не має медичних протипоказань та пройшов повний курс навчання за відповідними програмами, може в установленому порядку отримати право на керування транспортними засобами відповідної категорії...

Особа, яка бажає отримати право на керування транспортними засобами відповідної категорії чи типу, зобов'язана пройти медичний огляд, підготовку (самопідготовку) або перепідготовку відповідно до типової навчальної програми, успішно скласти теоретичний і практичний іспити. Порядок підготовки (самопідготовки), перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів визначається Кабінетом Міністрів України. Підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів здійснюються в акредитованих закладах незалежно від форми власності та підпорядкування, які за результатами акредитації отримали відповідний сертифікат...

Теоретичний іспит складається особою, яка пройшла відповідну підготовку в акредитованому закладі або самостійно опанувала зміст типової навчальної програми.

 

Також пропонують главу 10 Кодексу України про адміністративні правопорушення” доповнити статтями 127-3 та 127-4 такого змісту:

Стаття 127-3 “Порушення порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів”.

Порушення посадовими особами підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичними особами – підприємцями встановленого порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, за відсутності ознак діяння, передбаченого Кримінальним кодексом України, - тягне за собою накладення штрафу від п'ятисот до вісімсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500-13600 грн). Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, ...- штраф від вісімсот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (13600-17000 грн) з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.


Ще одна стаття передбачає суворе покарання за підказки на іспитах тощо.

Стаття 127-4. "Порушення порядку державної акредитації закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, атестації їх спеціалістів та порядку приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами, оформлення або видачі посвідчення водія."

Порушення посадовими особами територіальних сервісних центрів МВС встановленого порядку приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами, оформлення або видачі посвідчення водія, за відсутності ознак діяння, передбаченого Кримінальним кодексом України, - тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000-34000 грн). 

Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень передбачених частиною першою або другою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000-51000 грн) з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.



*пілотний проєкт у Львівській, Київській, Вінницькій та Одеській областях триває.

Коментарі •
user-photo
Завантаження