Автоцивілка дедалі дорожчатиме: в Україні розміри страхових сум полісів поступово сягнуть рівня країн Європейського Союзу.

07 березня 2024 485

Народні депутати готують кардинальні зміни у системі автострахування, яка діяла майже 20 років.


Відповідний закон рекомендовано прийняти депутатам Верховної Ради України у другому читанні та у цілому. Про це повідомив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Парламентарі пропонують привести норми законодавства у відповідність із чинними положеннями Директиви 2009/103/ЄС, зокрема, поетапно збільшити суми за шкоду, завдану життю та здоров'ю потерпілих осіб: 


- до 1 мільйона гривень на одного потерпілого;

- 20 мільйонів гривень на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб;

- за шкоду, завдану майну потерпілих осіб, - до 2 мільйонів гривень на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.


Поетапне збільшення розміру страхових сум (максимальних розмірів страхової виплати) за шкоду, завдану життю та здоров’ю потерпілих осіб має зрости до рівня, встановленого в країнах Європейського Союзу, упродовж чотирьох років після року вступу України до Європейського Союзу, до не менше ніж:


- 52 мільйони гривень на одну потерпілу фізичну особу;

- 258 мільйонів гривень на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб;

- за шкоду, завдану майну потерпілих осіб, – до не менше ніж 52 мільйони гривень на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих.


А ще законопроєктом №8300, який було зареєстровано у Парламенті в грудні 2022 року, передбачаються зміни (у законі, який діє з 1 січня 2005-го), зокрема:

- термін розгляду заяв про здійснення страхових виплат скорочується з 90 до 60 днів з дня подання;

- запроваджується швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим особам замість компаній страховиків-банкрутів, до введення в дію закону, протягом 60 днів (наразі це розтягується на роки);

- скасування максимального розміру страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення документів про дорожньо-транспортну пригоду шляхом складення Європротоколу (з метою скорочення кількості випадків оформлення ДТП за участю працівників Національної поліції України, що відповідає європейській практиці);

- зміна порядку розрахунку страхової виплати - без урахування зносу авто;

- забезпечити можливість обміну електронними листами (вимогами, заявами) між страховиком (МТСБУ), страхувальником і потерпілою особою під час укладання та виконання договору ОСЦПВ,

- поступово відмовитися від укладання договорів ОСЦПВ у паперовій формі та перехід до укладання відповідних договорів виключно в електронній формі;

- врегулювати питання подвійного страхування (наявності у страхувальника двох договорів ОСЦПВ);

- введення прямого врегулювання у всіх випадках дорожньо-транспортних пригод без потерпілих, в яких шкода завдана виключно транспортному засобу, що дасть можливість потерпілому звертатися по виплату до свого страховика, навіть якщо винуватець ДТП не застрахований (не оформив поліса ОСЦПВ);

- страхове покриття за полісом ОСЦПВ поширюється також і на пасажирів транспортного засобу, що став винуватцем ДТП;

- запроваджується вільне ціноутворення для страхових компаній та ін.

 

Як бачимо, на автомобілістів чекають кардинальні зміни у системі обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ). А щоб отримати більше страхових виплат –  за автоцивілку доведеться платити значно більше. 

Перший дзвіночок щодо змін цін на поліси ОСЦПВ для автовласників був півтори роки тому. Національний банк України восени 2022 року запропонував суттєво збільшити суми компенсацій при ДТП та запровадити вільне ціноутворення для страхових компаній. Відтоді почали готувати зміни у страховому законодавстві України у відповідності з європейськими стандартами. Поступового збільшення страхових сум протягом найближчих 6-ти років вимагає Директива ЄС 2021/2118. 

Як зростуть ціни на автоцивілку, поки ніхто не знає. Можна спробувати зорієнтуватися, оцінивши різницю у нинішніх та запланованих страхових виплатах.

Зараз страхова компенсація за "автоцивілкою" становить 160 000 гривень за шкоду майну та 320 000 гривень – за шкоду життю та здоров'ю. Якщо після завершення страхової реформи ці суми, відповідно, зростуть до європейських 1,3 млн євро і до 6,45 млн євро, то, вірогідно, поліси ОСЦПВ подорожчають урази.

Вільне ціноутворення для страхових компаній, коли страхові компанії отримають змогу самі встановлювати усі ціни, – ще один можливий чинник подорожчання полісів. Принаймні, від коливань на ринку страхових полісів у такому разі ніхто не застрахований. Поки що базовий платіж та коригувальні коефіцієнти є однаковим для всіх страхових компаній. Надалі планується впорядкувати державний нагляд за діяльністю Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ), посилити його гарантійні та інформаційні функції, забезпечити прозорість для оцінки його дій громадянським суспільством.


Нацбанк раніше пропонував такі підходи до розрахунку виплат: при втраті життя чи здоров'я зробити їх не одноразовими, а ануїтетними (це виплати частинами). Приміром, у разі отримання інвалідності потерпілим – передбачити щомісячні виплати протягом усього терміну його інвалідності до самого досягнення пенсійного віку. А у випадку загибелі потерпілого – щомісячні виплати особам, які перебували на його утриманні, протягом строку дії їх права на утримання. Новий законопроєкт також підтримує ідею регулярних послідовних страхових виплат у разі заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю (встановлення інвалідності) та/або життю потерпілому.

  

Що не покриває автоцивілка:

- Автоцивілка не захищає водія та членів його родини, не компенсує витрати на їх лікування.

- Автоцивілка не покриває шкоди, яку може зазнати власне автомобіль винуватця ДТП. 

Коментарі •
user-photo
Завантаження