Штраф за «гучну» їзду

09 august 2023 3137

Тихіше їдеш - далі будеш. І справа не лише у швидкості, а й у шумі на автомобільних дорогах. Залюбленим у гуркіт від свого авто - приготуватися до штрафів та шансу залишитися на пів року без засобу пересування.

Ситуація давно вимагала втручання: гучні автомобілі та мотоцикли на дорогах під час війни — це зайві вбиті нервові клітини. Прийняття нового закону Верховною Радою дозволить українцям мати спокій вдень, а не здригатися від гонщиків, які уявляють себе реактивними ракетами на дорогах, і, що важливо, висипатися між нічними тривогами під час рашистських ракетних та “шахедних” атак. Ідея новації належить очільнику фракції партії "Слуга народу" Давиду Арахамії. У списку ініціаторів, крім нього, ще 21 особа.

Ось що зауважив народний депутат Максим Бужанський: “Рада не хоче штрафувати нікого. Рада хоче, щоб люди, яким вдалося заснути між гуркотом вибухів і виттям сирени, не прокидалися в жаху від реву мотоцикла, що проноситься о 12-й ночі під вікном. Погодьтеся, це питання, що давно назріло”.

Необхідність змін детально описана в обґрунтуванні новації:

“Останнім часом серед окремих водіїв механічних транспортних засобів стає розповсюдженою практика втручання у систему вихлопних газів транспортних засобів, що використовуються на вулично-дорожній мережі. Метою такого втручання є здійснення "тюнінгу" транспортного засобу, що призводить до значного збільшення шуму від роботи двигуна транспортного засобу. Така тенденція є розповсюдженою серед молоді та осіб, що керують мотоциклами. Так звані "прямоточні глушники", "подвійні спортивні системи" та інші технічні дівайси, не передбачені конструкцією транспортних засобів та виробниками, стають факторами порушення тиші та спокою громадян, викликають незадоволення суспільства. Враховуючи відсутність загального обов'язкового технічного контролю транспортних засобів, зазначений процес переобладнання є неконтрольованим та несе у собі величезні ризики. Під час воєнного стану такі шумові звуки є схожими на звуки ворожих безпілотних летальних апаратів (Шахедів), дронів та створюють уявлення про авіаційну і ракетну небезпеку, відволікаючи Збройні Сили України та правоохоронців”.

Отже, нові правила можуть стати реальністю вже дуже скоро: четвертого серпня група депутатів подала на розгляд Верховної Ради відповідний проєкт закону, яким пропонується внести зміни у низку законодавчих актів. Якщо зміни затвердять без правок, то українців, які люблять гучно їздити на власному транспорті, чекатиме не просто мовчазний осуд оточуючих, а відчутні штрафи:

- за перше порушення — 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (НМДГ), тобто 17 тисяч грн;

- за друге порушення — 2000 НМДГ громадян (34 тисячі грн) плюс /або ще й позбавлення прав на водіння на термін від 3 до 6 місяців.

При цьому компетенцією розгляду справ (за ст. 121-4 КУпАП) наділяються: у випадку першого порушення – поліцейські, у випадку повторного – суди.

Народний обранець Ярослав Железняк провів опитування, щоб дізнатись думку пересічних громадян щодо таких нововведень. Очікувано, переважна більшість — понад 80% — виявилася за те, щоб карати водіїв, які привертають увагу до себе на дорогах гучними звуками.

Новий законопроєкт №9564 від 4 серпня 2023 року вносить зміни в такі закони:

• в Кодекс України про адміністративні правопорушення,

• в Закон України "Про дорожній рух",

• в Закон України "Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту населення"


Вимірюємо шум у децибелах

• машини створюють шум на рівні 70 дБ, мотоцикли — на рівні 100 дБ.

• шепіт — 20 дБ,

• шелестіння листя — 20 дБ

• урчання холодильника — 40 дБ

• спокійна розмова — від 40 до 65 дБ

• дриль, мотоцикл, бензопила — градація відповідно 90, 100, 110 дБ

• шум авто на дорозі — 70-80 дБ

• больовий поріг від звуку - 130 дБ

• можлива контузія — 135 дБ

• можливий шок — 150 дБ

До вашого відома: Рівень шуму біля житлових будинків та зон відпочинку не повинен перевищувати 60-70 дБ. Це встановлено Державними санітарними нормами допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови (ДБН В.1.1-31:2013 Захист територій, будинків і споруд від шуму). Допустимий рівень шуму в межах територій населених пунктів в Україні визначається також Законом України "Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту населення".

Comments •
user-photo
Loading