Навчання у режимі «вічний студент»

02 august 2023 2005

Навчання у режимі «вічний студент»


Без жартів: в Україні з 1-го серпня іспити майбутнім водіям можна складати без упину: з теорії - протягом року, а практичне водіння - впродовж двох років з моменту закінчення навчання відповідних модулів в автошколі.

Під дію нових правил підпадають і ті кандидати на отримання водійських прав, які невдало склали іспити до 1 серпня 2023 року.


Треба враховувати, що, не дивлячись на заявлену необмежену кількість спроб перездачі іспитів майбутніми водіями, новини треба читати уважно. Так, результат успішно складеного теоретичного іспиту буде дійсним протягом одного року, а практичного – впродовж двох років. Тобто, режим «вічний студент» для кандидатів у водії все ж таки дещо обмежений у часі.


Ось що повідомив заступник міністра МВС України Богдан Драп'ятий:

«Набув чинності наказ, згідно з яким упродовж року після завершення навчання в автошколі та отримання свідоцтва про теоретичну підготовку кандидат має необмежену кількість спроб для складання теоретичного іспиту й необмежену кількість спроб упродовж двох років з дня видачі свідоцтва про закінчення практичної підготовки для складання практичного іспиту».


Відтак формула хабарників у погонах «за третю спробу скласти іспит таки доведеться заплатити» тепер звучатиме так: «за шістдесят шосту спробу здати практику водіння все одно заплатиш». Чому так? Тому що новим наказом МВС передбачений інтервал між складанням теоретичного або практичного іспитів (у разі, якщо екзамен кандидат у водії «провалив»); він становить не менше ніж 10 календарних днів (обраховується починаючи з наступного дня після складання іспиту). Порахуємо. Якщо дається два роки на перездачі — це двічі по 365 днів, 730 ділимо на 11 (інтервал 10+1 день для повторної здачі іспиту), отримуємо цифру 66, ось стільки разів гіпотетично можна здавати «практичний» іспит. Отож, шансів скласти іспит без хабаря відтепер у двадцять раз більше.

Новим наказом відомства №443 також оновлено екзаменаційний лист практичного іспиту, у якому чітко визначено типові помилки та критерії для оцінювання здібностей кандидата на право отримання водійського посвідчення — ще один чинник для запобігання корупційних моментів.


Скільки помилок можна припуститися при складанні іспиту?

Теоретичний іспит вважається нескладеним, якщо кандидат у водії допустив більше двох помилок у відповідях.

Практичний іспит вважається нескладеним, якщо кандидат у водії:

• допустив більше трьох типових помилок;

• створив ситуацію, що викликала необхідність втручання екзаменатора або інструктора навчального закладу в управління транспортним засобом для запобігання аварійно-небезпечній ситуації або ДТП;

• відмовився виконати вправу практичного іспиту, крім випадків, коли виконання команди екзаменатора може призвести до порушення ПДР або створення аварійно-небезпечної ситуації або ДТП.


Що у цілому змінив пілотний проєкт зі складання іспитів на водійські права?

Кандидат у водії має вибір: 

• може вдома вчити теорію (правила дорожнього руху), а може в автошколі - з 29 жовтня 2023 року (законопроєкт №7354);

• має право на повторні спроби кожні 10 днів складати повторний іспит з теорії впродовж року - після завершення навчання в автошколі й отримання свідоцтва про теоретичну підготовку (наказ МВС №443);

• має право на повторне складання іспиту з практики водіння кожні 10 днів протягом двох років з дня видачі свідоцтва про закінчення практичної підготовки для складання практичного іспиту (наказ МВС №443).

• може оскаржити результати іспитів протягом 30 днів (було — протягом трьох днів);

• процеси складання іспитів тепер повністю моніторяться камерами спостереження, які не залишають сліпих зон у класах і в автівках: чотири перехресних камери в класах для складання теорії та два реєстратори в автівках сервісних центрів МВС для складання практики, щоб знімати руки й ноги як кандидата, так і екзаменатора. Також буде запис розмов у салоні;

• може скористатися онлайн записом в електронну чергу для складання практичного іспиту (доступно наразі у ТСЦ МВС у Вінницькій, Київській, Львівській, Одеській, Сумській, Кіровоградській, Житомирській, Рівненській областях та в місті Києві - з перспективою масштабувати онлайн запис по всій Україні) ;

• може змінювати навчальні заклади під час навчання: приміром, теоретичний курс пройти в одному місті, а переїхавши в інший населений пункт, пройти практичний курс в іншій автошколі.


Все ж найбільша приємність з усіх новацій для тих, хто хоче отримати водійське посвідчення чесно навчаючись в автошколі, — це збільшення кількості спроб для складання практичного іспиту. Ось що каже про це нововведення заступник міністра МВС України Богдан Драп'ятий:

«Скасування трьох спроб для складання практичних іспитів покликане знизити моральний бар’єр для кандидатів перед складанням іспитів, мінімізувати потенційний корупційний ризик, утвердити орієнтованість на об’єктивну оцінку здібностей кандидата для керування транспортним засобом».

 

Статистика пілотного проєкту: з 1 червня 2023 року у Львівській, Київській, Вінницькій та Одеській областях триває пілотний проєкт із забезпечення прозорих умов складання іспитів у сервісних центрах МВС.

 

У рамках пілотного проєкту зі складання іспитів на водійське посвідчення за новою системою, лише чверть кандидатів змогли пройти теоретичне тестування і близько третини — практичне.

Comments •
user-photo
Loading