Яким водіям в Україні заборонять кермувати автомобілем.

19 september 2024 610

На водіїв найближчим часом чекають обов’язкові тести на психічний стан і концентрацію уваги. Такі перевірки стануть обов’язковими лише для водіїв похилого віку. 


Ці тести оцінюють широкий спектр когнітивних функцій: пам’ять, увагу, час реакції та навички прийняття рішень тощо. Виявивши будь-які ухилення від норми, можна буде вжити відповідних заходів для забезпечення безпеки як літнього водія, так і інших учасників дорожнього руху, вважають законодавці. 


Такі зміни для водіїв похилого віку передбачено відповідним законопроєктом, який уже пройшов перше читання Верховною Радою. 


Це незайва пересторога чи ейджизм? Вік не повинен бути визначальним фактором при оцінці компетентності водія - кажуть критики законопроєкту, натомість основна увага повинна приділятися оцінці здібностей і навичок людини. Тому важливо дотримуватися балансу між підтримкою самостійності людей похилого віку та пріоритетом безпеки дорожнього руху.


Проте обговорювані досі зміни торкнуться українських водіїв цьогоріч, якщо також набудуть чинності нові правила для автомобілістів у Євросоюзі. Адже автори цієї ініціативи спираються у своїх пропозиціях на законодавство Євросоюзу. І в європейській спільноті останнім часом якраз активно досліджується і дискутується тема обмеження прав для літніх водіїв. Усім водіям ЄС, починаючи з 65-ти років, планують висувати додаткові вимоги.  Автомобілістам віком в 65+ років при поновленні посвідчення водія або періодично доведеться складати тести на когнітивні здібності, за результатами яких визначатимуть, чи може водій адекватно реагувати на загрози за кермом. І це ще не все. Згодом періодичність тестів планують скоротити до 1 року, тобто хочуть зробити щорічними. Основна мета цих перевірок – підвищити безпеку дорожнього руху та підтримати місію проєкту щодо зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод та смертельних випадків.


Хоча, як вважають в ЄС, потрібно поважати незалежність і права людей похилого віку, також не менш важливо надавати пріоритет безпеці дорожнього руху та захищати права усіх учасників дорожнього руху.


Одночасно Європейська комісія розглядає можливість запровадження курсів підвищення кваліфікації для водіїв віком від 70 років і старших. Євродепутати також пропонують обмеження терміну дії водійських прав для цієї вікової групи до п’яти років. Окрім того, деякі експерти таки наполягають на тому, що особи у віці 75+ років повинні проходити щорічні огляди для оцінки своїх водійських здібностей. 


Отже, подібні тестування для «дуже дорослих» керманичей планують запровадити і в Україні. Однак поки що остаточної згоди депутати щодо конкретних обмежень не дійшли. Українські законотворці також запропонували вводити перевірки водіям із 65 років і робити розширені тести у 70 і 75 років. Якщо ж український водій-пенсіонер під час тестування не зможе підтвердити свою кваліфікацію (отримає негативний результат на цих тестах), він не зможе поновити своє водійське посвідчення і - відповідно - про їзду за кермом доведеться забути. 


Вірогідність остаточного схвалення українського законопроєкту - достатньо висока. Адже він є частиною стратегії євроінтеграції України і гармонізації українського правового поля із законодавством ЄС, а це значно підвищує шанси на його ухвалення.


В Україні наразі діють такі вікові обмеження (верхня межа віку) для водіїв різних типів транспорту:

 ⁃ Особи віком 16 років мають право складати іспит на керування мотоциклом (категорія “А”). Цей вік є достатнім для керування мотоциклами, а також скутерами і мопедами (категорія “А1”). 

 ⁃ Керувати квадроциклами, легковими і вантажними автомобілями можна з 18 років, а з важкими причепами – з 19 років. 

 ⁃ Дозвіл на водіння автобусів і мікроавтобусів українці отримують з 21 року.


У МВС зауважують, що єдиним способом отримання водійських прав в Україні залишається складання теоретичного і практичного іспитів у відповідних сервісних центрах. При цьому готуватися до теоретичної частини можна самостійно.

Comments •
user-photo
Loading