Дорогі пасажири … якщо без ременів безпеки

12 july 2023 1539

Законотворці збираються «по повній» штрафувати непристебнутих та без шоломів, але за систематичні порушення автомобілі не відбиратимуть, як раніше.

Пасажири у вашому авто без ременів безпеки — дороге задоволення. Слідкуйте, аби не сталося так, що ви сплатите штраф за всіх своїх непристебнутих супутників. Ваша автівка не має зрушити з місця, допоки паски безпеки не візьмуть в обійми всіх пасажирів. Винятки - пасажири з інвалідністю, яка їм заважає пристебнутися, а також водії та пасажири оперативних авто та діти до 145 см зросту, які повинні сидіти в “автокріслі” — дитячій утримуючій системі.

Як гласить закон, пасками безпеки в автомобілі повинні користуватися усі члени “екіпажу,” і сам водій, і його пасажири. Новий законопроєкт передбачає, що ваші супутники обійдуться вам надто дорого, якщо не зважатимуть на всім відоме правило дорожнього руху, причому як ті, що не пристебнулися біля водія, так і ті, що проігнорували це правило на задніх сидіннях, де пасок безпеки теж є.


А що ж за це буде? Наразі так:

510 грн - перший штраф за порушення правил користування пасками безпеки.

А при ДТП опинитися в авто непристебнутим — викласти у вигляді штрафу від 2,4 тисячі до 8,5 тисяч грн.

Далі — більше. За кожного безвідповідального пасажира нестиме юридичну відповідальність той, хто був за кермом. А це означатиме, що водій заплатить з власної кишені кратно за кожного порушника.


Повторні штрафи збільшуватимуться кратно.

Депутати хочуть дещо змінити 121 статтю «Кодексу України про адміністративні правопорушення», щоб спонукати водіїв користуватися ременями безпеки та їздити на справних транспортних засобах, які зареєстровані та відповідають технічним нормам.

Проєктом № 9210-1 у Закону України «Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо безпеки експлуатації транспортних засобів» пропонується встановити відповідальність за:

• керування водієм транспортним засобом, експлуатація якого заборонена через наявність технічних несправностей, невідповідність технічним вимогам, незаконне виготовлення або переобладнання без відповідних дозволів з порушенням вимог стандартів, правил і нормативів, що стосуються безпеки дорожнього руху;

• керування транспортним засобом, який не має чинного сертифіката відповідності чи іншого передбаченого законодавством України документа про підтвердження відповідності.


Рахуємо у «валюті штрафів» - в так званих неоподатковуваних мінімумах доходів громадян — скорочено НМДГ (17 грн).

Які покарання для порушників передбачаються:

- 40 неоподаткованих мінімумів громадян (680 грн) - за технічно несправні та незаконно переобладнані авто,

- 80 НМДГ (1360 грн) - якщо такий транспорт використовувався для пасажирських та вантажних перевезень,

- подвійний штраф — за повторне вчинення будь-якого порушення,

- за тричі вчинене (тобто систематичне) порушення — потрійний штраф, а в разі скоєння при цьому ДТП — позбавлення права керування авто від 3-х до 6-ти місяців або без такого з оплатним вилученням автомобіля,

- 30 НМДГ (510 грн) - їзда без шолома чи з порушенням правил користування ременів безпеки,

- 50 НМДГ (850 грн) - їзда на незареєстрованому чи на непереєстрованому авто,

- 100 НМДГ (1700 грн) - за подібне повторне правопорушення,

- 500 НМДГ (8500 грн) - за порушення митних правил, а повторне їх ігнорування - 1000 НМДГ (17000 грн),

- 30 НМДГ (510 грн) - за порушення особою, яка керує транспортним засобом, правил перевезення малолітніх дітей.

Comments •
user-photo
Loading