Анонсовані зміни щодо складання іспитів на водійське посвідчення не забарилися. Поки що - у чотирьох областях України

31 травня 2023 2260

Складати іспити у сервісних центрах МВС по-новому будуть у Вінницькій, Київській, Львівській та Одеській області вже з 1-го червня.  

 

Чому зміни торкнулися лише 4-х областей?

 

По-перше, «ці зміни потребують фінансових витрат, адже потрібно забезпечити кожен сервісний центр МВС обладнанням...»,- заявив очільник відомства Микола Рудик на презентації  пілотного проєкту регіональним сервісним центрам МВС.

 

А по-друге,  пілотний проєкт масштабують і на інші регіони України, коли врахують результати пілотного проєкту, після врахування усіх можливих нюансів, зазначили у Головному сервісному центрі МВС. «Досвід пілотного запуску в кількох регіонах покаже нам можливі недоліки, ми готові до критики», - наголосили у відомстві.

 

Зміни стосуватимуться технічних умов у класах для складання теоретичних іспитів, а також - автомобілів для складання практичних іспитів.

 

Додатково у вказаних чотирьох областях України протестують оновлену систему попереднього запису. Талон е-запису на практичний іспит на транспортних засобах категорії В тепер можна отримати як у терміналах у приміщенні сервісного центру МВС, так і онлайн через функціонал «Е-запис».

При цьому онлайн можна перевірити наявність талонів, доступних для отримання через сайт, а також доступних для оформлення в терміналі.

Увага! У кожного претендента на отримання водійського посвідчення є можливість оформити до 4 талонів на одну і ту ж послугу, а талони є персональними.

 

Наразі талони попереднього запису на практичний іспит на авто категорії “В” генеруються з 23 травня 2023 р. у вказаних регіонах. Можливо оформити дві опції: на транспортному засобі автошколи, де проходило навчання, або на транспортному засобі сервісного центру МВС.

 

Відео- та аудіозапис іспитів

 У класах для теоретичних іспитів буде фіксація на 4 відеокамери та мікрофон, щоб уникнути «сліпих зон». Це мінімізує корупційні ризики: унеможливлює стороннім особам підказувати на іспиті кандидатам у водії, а також дозволить самому кандидату в разі потреби оскаржити результати складання теоретичного іспиту.

В автівках категорії В —  в легкових автомобілях — буде організовано відеофіксацію у салоні таким чином, щоб знімати і руки, і ноги кандидата у водії, а також руки і ноги екзаменатора, а ще - записуватимуться розмови у салоні.

«І це не для того, щоб залякати тих, хто складає іспит, а для того, щоб у них було більше можливостей для оскарження результатів, щоб можна було перевірити будь-який запис і переконатись у справедливості іспиту. Гаслами цього проєкту є: «Знаєш — успішно складаєш» та «Не знаєш — не допоможуть». Запит від громадськості на справедливу екзаменаційну діяльність сервісних центрів МВС існує вже давно. Усі ці зміни покликані забезпечити рівні та прозорі умови для кожного кандидата у водії», — пояснив Микола Рудик.

 

Де саме прийматимуть іспити по-новому?

Львівська область: м. Львів, с. Зимна Вода, с. Червоне, м. Стрий, м. Червоноград;

Київська область: м. Біла Церква, с. Софіївська Борщагівка, м. Переяслав.

Одеська область: м. Одеса, м. Білгород-Дністровський, м. Ізмаїл, м. Подільськ;

Вінницька область: м. Вінниця, м. Могилів-Подільський, м. Тульчин.


«У всіх інших сервісних центрах МВС цих чотирьох регіонів надаватимуться всі види послуг, пов’язаних з посвідченням водія та реєстрацією транспортних засобів в Україні, крім теоретичних та практичних іспитів», - зауважили у ГСЦ МВС.


📹 Роз'яснення від Головного сервісного центру дивіться у відео.


Коментарі •
user-photo
Завантаження