Цьогоріч зміниться процедура складання іспитів на отримання посвідчення водія

24 травня 2023 5229

Керівник головного сервісного центру МВС озвучив зміни в іспитах на посвідчення водія. Гаслом цього проекту є «Знаєш — успішно складаєш».


Очільник відомства Микола Рудик зауважив, що зміни вводяться заради безпеки на дорогах, що є одним із напрямків діяльності Головного сервісного центру МВС. «Прозорість складання іспитів — це те, що хоче суспільство і те, що ми маємо забезпечувати», - підкреслив він. Інструментом змін чиновником анонсовано «виключення фактору впливу екзаменаторів чи сторонніх осіб на результати іспитів, а також розширення інструментів для оскарження результатів».


Усі ці зміни мають відбутись ще цьогоріч, до кінця 2023 року, як можна зрозуміти з заяви Миколи Рудика: “Як єдиний в Україні орган видачі посвідчення водія вперше, ми активно працюємо над удосконаленням усіх процесів при складанні іспитів. Технічний прогрес рухається і ми з ним. Цього року перед нами стоїть завдання змінити процедуру складання іспитів у сервісних центрах МВС».


Отже, які зміни мають відбутися у процедурі складання іспитів у сервісних центрах МВС?

1. Запис на практичний іспит онлайн — при цьому кількість візитів може скоротитись до одного, тому що талон попереднього запису можна буде отримати через сайт ГСЦ МВС, а не тільки в терміналі центру в приміщенні, як це є зараз.

2. Оскарження результатів іспитів можна буде здійснити впродовж тривалішого періоду. Він становитиме 30 днів, а не три, як зараз.

3. Відеофіксація складання іспитів розшириться, відтак можна буде і почути і побачити з різних ракурсів усе, що відбувалось під час іспиту. У класах для теорії більше не буде «сліпих зон», адже в них буде по чотири камери спостереження, які забезпечать перехресне знімання, та додатково фіксуватиметься ще й звук у приміщенні. А в автівках категорії «В» для практичних іспитів буде по два реєстратори, камера з кутом огляду салону на 360°.


При цьому в алгоритмі самих іспитів у сервісних центрах МВС для кандидатів у водії абсолютно нічого не змінюється.

Іспит з теорії: як було 20 питань за 20 хвилин — так і залишається.

Іспит з практики: як було виконання руху за маршрутом — так і буде.


Більше того, для претендентів на отримання водійського посвідчення діють деякі послаблення через війну. Як пояснив начальник Головного сервісного центру МВС, «вправи на майданчику біля сервісного центру МВС на час дії воєнного стану поки спрощені — є тільки рух за маршрутом; усі маршрути затверджені нами та військовими адміністраціями і опубліковані на сайті».

Коментарі •
user-photo
Завантаження