Повернення обов’язкового техогляду для всіх автовласників не за горами?

07 червня 2023 1413

Забули вже, коли проходили технічний огляд свого авто? Розслаблятися не варто. Техогляд проходитимуть усі. Поки що не вирішено лише - коли та з якою періодичністю.


Оскільки Україна рухається в напрямку вступу до Євросоюзу, гармонізація нашого законодавства з європейським - зрозуміла необхідність. 


Наші депутати трудяться на цій ниві, порівнюючи українські закони з європейськими. 


Тим часом правові норми Євросоюзу у сфері, що нас цікавить, встановлюють лише мінімальні строки стосовно проведення обов'язкового технічного огляду транспортних засобів. 


Так, новенький автомобіль треба буде  вперше перевіряти через чотири роки після його першої реєстрації, а всі інші авто — кожні два роки. 


Але є свої відхилення у законодавствах різних країн. Кожна з країн-членів Європейського Союзу має право запровадити технічний огляд частіше, ніж ця норма, тобто, як вирішать тамтешні депутати. 


Тому наразі вангувати зарано. Зрозуміло лише одне: нові авто підлягатимуть обов’язковому техогляду щонайменше через чотири роки, а решта інших - щонайменше через два роки, якщо частіше не затвердять українські парламентарії. 


Як ви, мабуть, пам’ятаєте, наприкінці минулого року Уряд вкотре представляв свої законодавчі ініціативи щодо повернення технічного огляду транспортних засобів. Проте через численну критику у суспільстві документ знову було відправлено на доопрацювання.


Більш ранній законопроєкт, опублікований у квітні 2021 року, також отримав «значну кількість зауважень від громадськості та профільних спілок», за коментарем Мустафи-Масі Найєма. 


Чого очікувати найближчим часом?

Кабінет міністрів запланував в останньому місяці поточного року подати на розгляд парламенту законопроєкт про відновлення техогляду.


Тобто, цьогоріч  «під ялинку» депутати Верховної Ради мають отримати від Кабміну та розглянути законопроєкт, який передбачає приведення у відповідність до законодавства ЄС правила техогляду в Україні. 


Це означає,  що проходити техогляд будуть усі. Невідомо лише точно, з якою періодичністю.


Раніше доопрацювання норм проходження техогляду в Україні було припинено. Чиновники Мінінфраструктури посилалися на те, що під час воєнного стану діяльність відомства має бути сконцентрована на забезпеченні функціонування інфраструктури.

Коментарі •
user-photo
Завантаження