Змінився Порядок держреєстрації і зняття з обліку автомобілів

05 липня 2023 5108

В Україні з 15 червня 2023 року уряд змінив порядок держреєстрації і зняття з обліку транспортних засобів.


Діджитал - новації додатково скасовують паперову волокиту при реєстрації чи перереєстрації, або зняття з обліку транспортних засобів.


Це торкнеться власників автомобілів та автобусів, самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, також мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів.


Які головні зміни несе Постанова Кабінету Міністрів України від 13 червня 2023 р. № 599:
1) Спрощено процедуру державної реєстрації (перереєстрації) та зняття з обліку транспортних засобів. Відтепер — якщо є бажання не гаяти час - можна отримувати зазначені послуги в електронній формі.

2) Обовʼязкове проведення експертного дослідження транспортних засобів та реєстраційних документів — скасовано! Однак за бажанням власника транспортного засобу експерти можуть винести вердикт вашій машині.
Винятком є обовʼязковим проведення експертного дослідження виключно для транспорту, який перебував в експлуатації за кордоном та вперше підлягає державній реєстрації в Україні.

Списати транспортний засіб тепер можна і у ЦНАПі
«Зняття з обліку транспортних засобів (зокрема у зв’язку з вибракуванням (списанням) транспортного засобу в цілому) здійснюється в сервісному центрі МВС або через центр надання адміністративних послуг на підставі заяви власника, документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України чи спеціальний статус особи, виконавчого напису нотаріуса, постанови державного або приватного виконавця чи рішення суду».

ЯК відбуватиметься ідентифікація транспортного засобу
Простими словами - “пробиватимуть по базам”, що про нього відомо:
«Державна реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів здійснюються після проведення уповноваженими особами сервісного центру МВС перевірки відповідних документів та/або відомостей, що містяться в:
Єдиному державному реєстрі транспортних засобів, Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, державному Реєстрі атестованих судових експертів, автоматизованій базі даних про розшукувані транспортні засоби, банку даних Генерального секретаріату Інтерполу, перевірки відомостей про обмеження відчуження з Державного реєстру обтяжень рухомого майна та відомостей про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також відомостей про задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування), що містяться в Єдиному державному демографічному реєстрі (крім внутрішньо переміщених осіб, інформація щодо яких підтверджується даними Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб), відомостей про особу, що містяться в Єдиному реєстрі боржників, відповідних базах даних та державних реєстрах щодо осіб, які перебувають у розшуку, перевірки дійсності довіреності за Єдиним реєстром довіреностей, дійсності сертифіката відповідності за Державним реєстром сертифікатів відповідності транспортних засобів, виданих уповноваженими органами або органами із сертифікації, та реєстром виданих сертифікатів типу транспортних засобів та обладнання, що формується за повідомленнями уповноважених органів, і сертифікатів відповідності нових транспортних засобів, виданих виробником, документів, що підтверджують правомірність придбання, отримання відомостей щодо митного оформлення транспортних засобів, а також установлення відповідності конструкції вимогам правил та нормативів.

За результатами таких перевірок на Заяві власника транспортного засобу робиться напис про їх проведення. Це засвідчується підписом представника сервісного центру МВС із зазначенням прізвища і дати (крім випадків подання заяви в електронній формі через електронний кабінет водія або засобами Порталу Дія).

За бажанням власника транспортного засобу провадять судово-експертну діяльність працівниками Експертної служби МВС або інших державних спеціалізованих установ.


Експертне дослідження проводиться з метою визначення справжності ідентифікаційних номерів транспортного засобу і реєстраційних документів (виявлення фактів знищення, підроблення або зміни номерів вузлів та агрегатів транспортних засобів, підроблення реєстраційних документів, що їх супроводжують) і включає огляд транспортного засобу та звірку інформації щодо нього, внесену до реєстраційних документів. За результатами проведеного експертного дослідження транспортного засобу фахівці невідкладно складають відповідний висновок, його дані вносяться в день проведення експертного дослідження до Єдиного державного реєстру транспортних засобів.


Спеціальні індивідуальні номери

Транспортним засобам, у реєстраційних документах яких відсутня інформація щодо ідентифікаційних номерів кузова, шасі (рами), зареєстрованим до 18 жовтня 2006 р., протягом двох років з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1019 та зареєстрованим на тимчасово окупованій РФ території України, — протягом двох років з дня припинення або скасування воєнного стану на відповідній території - присвоюються та наносяться спеціальні індивідуальні номери на підставі заяви особи, за якою транспортний засіб був зареєстрований, з подальшою перереєстрацією такого транспортного засобу... У разі, коли протягом зазначених строків таким транспортним засобам не буде присвоєно/ не нанесено на них спеціальні індивідуальні номери та не здійснено їх перереєстрацію, такі транспортні засоби вважаються незареєстрованими на території України».

Коментарі •
user-photo
Завантаження