Самопідготовці до теоретичного іспиту — бути

21 липня 2023 1634

Парламентарі таки дозволили проходити лише практичний курс в автошколах. Верховна рада у другому читанні ухвалила законопроєкт № 7354. Поки що Закон направлено на підпис Президенту і якщо він його підпише Закон набере чинності через три місяці після публікації.


Кожен, хто хоче стати водієм, матиме вибір: самостійно готуватися до іспиту, опановуючи теоретичні питання типової навчальної програми, чи все ж таки ходити до автошколи, де можна навчатися також і в онлайн-форматі, як це було запроваджено в Україні під час воєнного стану. До слова, ми у цьому не унікальні. Теорію водіння можна не вивчати у спеціальних закладах у США перед іспитом, приміром.

Логіка законодавців така: майбутні водії самі зацікавлені у тому, щоб уникати дорожньо-транспортних пригод. У поясненні до закону зазначається, що саме слабка підготовка водіїв - одна з основних причин аварій. Мінусом новації є лише те, що самопідготовка розрахована на свідомих учнів автошкіл, а такими є далеко не всі...


Зміни, внесені законотворцями до статті 15 Закону України «Про дорожній рух»:

«Теоретичний іспит складається особою, яка пройшла відповідну підготовку в акредитованому закладі або самостійно опанувала зміст теоретичного модуля типової навчальної програми з урахуванням категорій транспортних засобів. До складання практичного іспиту допускається особа, яка успішно склала теоретичний іспит та пройшла відповідну підготовку з практичного керування в акредитованому закладі».


В ідеалі ж і досвідчені водії, і водії з наклейкою «70» на автівці повинні перечитувати правила дорожнього руху, які час від часу змінюються через масову появу велодоріжок, нових знаків, видів транспорту тощо.

Добре й те, що «липові» автошколи матимуть менше шансів на існування. Саме із ними бореться Закон України №7354 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження адміністративної відповідальності у сфері підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами».

Відтак, сфера підготовки водіїв зазнає тектонічних змін. А мета змін — як завжди:

• зниження аварійності на автошляхах,

• зменшення корупційних ризиків під час:

1) приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами або видачі посвідчення водія,

2) при проведенні державної акредитації закладів (автошкіл), атестації їх спеціалістів.

Закон визначає адмінвідповідальність за корупційні порушення не лише посадових осіб автошкіл, а й посадових осіб територіальних сервісних центрів МВС по обом вищезазначеним пунктам.


Розміри штрафів

Порушникам у погонах — якщо впіймають на гарячому — буде непереливки. Законотворці доповнили Кодекс України про адміністративні правопорушення новими статтями зі штрафами.

З боку екзаменаторів порушником є особа, яка не має чинного документа спеціаліста з підготовки водіїв транспортних засобів, а з іншого боку — особа, що претендує на “водійські права”, але яка не склала теоретичний іспит до моменту практичної підготовки водіїв.

Серед порушень — проведення практичної підготовки водіїв з використанням транспортних засобів, обладнаних з порушенням вимог Правил дорожнього руху, або особою, яка позбавлена права керування транспортними засобами.

За це “світить” штраф від п'ятисот до вісімсот НМДГ - неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 грн до 13600 грн).

За порушення посадовими особами встановленого порядку проведення державної акредитації закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, і також за порушення встановленого порядку атестації їх спеціалістів — штраф від п'ятисот до однієї тисячі НМДГ (від 8500 грн до 17000 грн).

За порушення посадовими особами територіальних сервісних центрів МВС України встановленого порядку приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами або видачі посвідчення водія — накладається штраф від однієї тисячі до двох тисяч НМДГ (від 17000 грн до 34000 грн).


У разі, якщо два останні види порушень вчинила особа, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за аналогічне порушення, то це тягне за собою накладення штрафу від двох тисяч до трьох тисяч НМДГ (від 34000 грн до 51000 грн) з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.


Очікується, що ухвалений закон сприятиме більш ефективній реалізації контролюючих функцій Міністерства внутрішніх справ у сфері підготовки майбутніх водіїв та отримання ними водійських посвідчень.

Коментарі •
user-photo
Завантаження